RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Iluzije

Iluzije su izmišljene da bi se drogirali bezazleno, bez droge i da nam bude lijepo bez posljedica. Ako ima i posljedica, one su zanimarljive osim što neki labilniji sa psihom mogu poludjeti. Tehnologija je čudo, novi android telefoni su napravljeni i izmišljeni da možemo sami od sebe praviti šta hoćemo i dorađivati sebe bez braće Colića.

Neki dan dok smo pile čaj, prijateljica i ja. Ona mi pokazuje kako moju fotografije koju je napravila u svome telefonu, prekroji i od mene napravi barbiku, sad pa sad! Nađoh se u čudu kad mi je pokazala šta sve može njen, a kako reče i moj telefon. Iskreno, nisam imala pojma da se telefonom mogu praviti takve korekcije, tijelo produžiti, obim  smanjiti, faca korigovati na sve načine … Kako god, jedva sam sama sebe prepoznala. Ja stvarno nisam vješta u tome niti sam ikad željela pretjerano glancati svoje lice, praviti noge do Karpata. Ali, shvatih da to što sam se čudila ljepoti nekih persona na Fejsbuku je u stvari to!

Mogu misliti koje razočaranje kod ljudi kad se kopnačno sretnu s nekim poznanikom sa Fejsbuka i vide pravo lice bez foto- šopa. Ovako, šta je, tu je. Što u izlogu, to i u radnji.

Prošlo je oko pola godine od kako su se na TV ekranima pojavile četiri starije žene koje nas podsjećaju na neke naše komšinice iz kraja sa štofanim hlačama na peglu, jaknama u tamnoj boji za svako doba godine i frizurama sa „sarmama“ na glavi. Taman pomislite sad će o melemima za reumu ili kurijim očima kad žene dreknuše iz sveg glasa: “Udvara se dida meni svake noći, bez afričke šljive ne znam ‘oće l’ moći, kupi šljivu afričku to će ti pomoći”!

Toj grotesknoj sceni se u prvi momenat stvarno mora svako nasmijati. I to više njima, ženama u poznim godinama koje tako drčno pjevaju bećarac bez imalo neprijatnosti dok ih gleda vas cijela rodbina, poznanici, nepoznanici … One su, ako ništa drugo, obučene od glave do pete i još su zasigurno dobile mali honorar za svoj ovakav nastup. Šta za njih znači otjepavati pjesmicu i pojaviti se na televiziji? Kad je mogla Brena sa “udri, udri Mujo” ili Sneki sa “davorike dajke”, da se ne pominje Cajka iz Novoga Sada ili Mica Trofrtaljka, obje preteče sex- folka na radost šofera, konduktera, svih lola I bekrija, a što ne bi mogle one?

Samo je mala razlika u honorarima, sve ostalo je isto.

P.S. Afrička šljiva je daleka rođaka naših šljiva kao što su “čačanske lepotice” ili “stenlejke”, ali i drugog koštunjavog voća iz “prunus” roda. Zapravo, sitni plodovi ovog drveta su toliko gorki da uopšte nisu za ljudsku upotrebu, a ono što eventualno jeste ljekovito je kora njegovog stabla.     

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Godina prođe

Radio Brčko

Poliranje sreće

Radio Brčko

DANI GROMA

Radio Brčko