Brčko

OC “Vermont” Brčko predstavio projekt “Virus Korupcija”

Projekt financijski podržao USAID

Omladinski centar „Vermont” i  Novinska agencija „Patriot Media“ u suradnji s organizacijom „Centar za promociju civilnog društva“ pokrenuli su projekt „Virus Korupcija”, koji je financijski podržan od strane USAID-a.

Glavni cilj projekta je učiniti dostupnima informacije širem krugu građana o načinima pojave korupcije, posljedicama koje ostavlja na društvo, preventivnim mehanizmima suzbijanja korupcije i načinima kako građani mogu doprinijeti u borbi protiv iste.

Direktor Omladinskog centra “Vermont” Damir Radenković, projekt „Virus Korupcija“ predstavio je kao prvi projekt u Distriktu iz „Programa jačanja malih grantova nezavisnim medijima“, te je istaknuo kako na taj način žele pospješiti suradnju između nevladinog sektora, medija i građanstva.

„Želja nam je da uključimo građane novinare, ali i sve građane Distrikta da nam jave gdje i na koji način se događa korupcija u Distriktu, a svaki mjesec ćemo obrađivati po jednu od tema: zdravstvo, kulturu, obrazovanje, sport i sve ono gdje bi se mogla naći korupcija, a znamo da je ima u svim segmentima društva“, kaže Radenković.

Sam projekt „Virus Korupcija“ predstavljen je kratkim video uratkom, u kojemu je na duhovit način prikazan oblik koruptivnog djelovanja.

U sklopu projektnih aktivnosti, bit će organizirane i radionice o medijskoj pismenosti u koje će biti uključeni građani koji se žele baviti novinarstvom, a edukacije građana držat će dva profesionalna novinara. Glavni urednik jednog brčanskog portala koji je suradnik na ovom projektu, Adis Mujdanović, iskazao je zadovoljstvo ovom suradnjom.

„Siguran sam da će ovaj projekt proći uspješno i da ćemo dati doprinos društvu u suzbijanju ovog problema. Mi ćemo se baviti istraživačkim novinarstvom, uključivat ćemo novinara iz naše redakcije koji će raditi na ovom problemu tijekom cijelog projekta te ćemo održati dvije edukacije za građane novinare“, kaže Mujdanović.

Projekt „Virus Korupcija“ trajat će 14 mjeseci, a njegova vrijednost iznosi oko 50.000 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button