Brčko

Omladinski centar „Vermont“ i obilježavanje Međunarodnog dana Roma

Međunarodni dan Roma, danas se obilježio u Brčkom, ali i širom BiH. No, ono što je specifično za današnji dan jeste bogat program koji traje već 10 dana u realizaciji vladinog i nevladinog sektora kojeg je predvodio Omladinski centar „Vermont“.

Organizatori naglašavaju da su ovogodišnjim programom izuzetno zadovoljni te da smatraju da je jedan od bogatiji, ako ne i najbogatiji u cijeloj BiH.

Međunarodni dan Roma, generalno je dan proslave romske kulture, tradicije, jezika, ali i dan podizanja svijesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Kako bi se puni efekat postigao iz Omladinskog centra „Vermont“ istakli su da je bilo neophodno raditi značajne zagovaračke aktivnosti u cilju ujedinjenja interesa nevladinog i vladinog sektora.

„Zaista smo se potrudili da naše aktivnosti realizujemo na način da obuhvatimo sve ključne aktere, od romske zajednice, do predstavnika vlasti, ali i obrazovnih institucija. Teško je istaći koja je aktivnost bila najznačajnija, ali podsjetiću da smo u ovom periodu radili edukativne i kreativne radionice kako sa romskom tako i neromskom djecom u školama, prije svega u Drugoj Osnovnoj školi u Brčkom, zatim smo ostvarili značajan napredak po pitanju zaposlenosti Roma, te smo dogovorili zajedničke inicijative sa JP „Komunalno“ Brčko. Takođe smo radili na podizanju svijesti kod šireg građanstva, a sve u cilju razbijanja predrasuda i stereotipa prema Romima“, kazao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“.

Memorandum o Saradnji sa romskom zajednicom

Jedna od ključnih aktivnosti u ovom periodu bilo je i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa romskom zajednicom, što u praksi znači da će Brčko distrikt uložiti dodatne napore u rješavanju problematike sa kojom se romska zajednica suočava i to kroz četiri definisane oblasti djelovanja, zdravstvo, zapošljavanje, obrazovanje i stambeno zbrinjavanje Roma.

Podsjećamo da su potpisnici ovog Memoranduma radonačelnik Distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Siniša Milić i predstavnica romske zajednice u Distriktu Mejra Šećić koja je istakla svoje zadovoljstvo ovim činom.

„Drago mi je da ćemo se ovako zajednički fokusirati na rješavanje ove četiti oblasti gdje imamo probleme, jedino tako možemo stvoriti promjenu“, istakla je Šečić.

Potpisivanje memoranduma, kao i prethodno realizovanih aktivnosti simbolično je ozvaničeno i podizanjem romske zastave na jarbolima ispred zgrade Skupštine i Vijećnice.

Saradnja i realizovane aktivnosti sa dugogodišnjim partnerima

Na današnji dan realizovane su edukativno kreativne radionice u saradnji sa mladim aktivistima iz Brčkog i Policijom Brčko distrikta. A u završetku programa uz podršku zastupnice u Skupštini BD BiH Mejre Šećić realizovana je i ulična akcija gdje su mališani Dnevnog centra podjelili sa građanima čestitke i želje koje su nastale kao rezultat aktivnosti koje su oni sami osmislilil.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!