RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Počeli Jedanaesti međunarodni likovni susreti LIS Talija

Kulturno-sportska manifestacija „Frančeskovi dani“ nastavljena je danas Jedanaestim međunarodnim likovnim susretima 2019 LIS Talija.

Član Udruženja likovnih i dramskih umjetnika Talija Brčko Jusuf  Muharemović istakao je da će učešće u ovogodišnjim susretima uzeti oko 12 slikara iz BiH i Hrvatske, te da će svi radovi koji nastanu u ova tri dana druženja u prostorijama LIKUMA, ostati u fundusu udruženja „Talija“.

„Slikarima prepuštamo da sebi na svojstven način predstave svoju inspiraciju i prenesu je na platno. Tematski nikada nismo obilježavali radove koji će nastati tokom održavanja kolonije.Družićemo se danas, sutra cijeli dan i u nedjelju poslijepodnevnim satima ćemo zatvoriti likovne susrete“, istakao je Muharemović.

Učesnica ovogodišnjih susreta Slavica Jelić koja dolazi iz Vinkovaca, koja se slikarstvom bavi preko 20 godina, istakla je da vrlo rado dolazi na ove susrete jer je to veomo lijepo iskustvo, naglašavajući da je druženje slikara, odnosno ta umjetnost poveznica između i nacija i ljudi.

Slavica Jalović iz Čepina iz Hrvatske koja je imala do sada oko deset samostalnih izložbi, prvi put je na ovim likovnim susretima u Brčkom, a naglasila je da u BiH na kolonije dolazi vrlo često i to prije svega zbog ljudske bliskosti i dobrih domaćina.

Na ovogodišnjim likovnim susretima je dosta i domaćih slikara, a među njima je i Miloš Tošić koji se amaterski slikarstvom bavi oko 30 godina.

„Što se tiče likovnih susreta učesnik sam već četiri godine kako sam član LIKUMA. Susreti i kolonije mi mnogo znače i radi druženja, razmjene iskustava i sticanja novih znanja. Mladi slikari su veoma zainteresovani i veoma specifični u svojim slikarskim iskazanjima i vjerujem da će u tome istrajati i sebi prokrčiti dalji put. Pomažem im koliko mogu svojim nekim iskustvom kao stariji, međutim i ja dosta od njih učim“, dodao je Tošić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Puni uspjeh Desetih likovnih susreta

Admir Kadrić

Započeli “Talijini” likovni susreti u Brčkom

Admir Kadrić