RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

SUBNOR obilježava 4. jul – Dan borca

U organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR-a/ Brčko, danas će biti upriličeno obilježavanje 78. godišnjice Dana borca. Polaganje vijenaca, uz prigodan program, je na Partizanskom spomen groblju u 11:00 sati.

Podsjetimo na ovaj dan prije 78 godina u vili Vladislava Ribnikara na Dedinju u Beogradu, Politbiro CK KPJ na čelu sa generalnim sekretarom KPJ Josipom Brozom Titom, donio je odluku o dizanju opštenarodnog ustanka protiv nacifašističkog okupatora i domaćih sluga.

Odlučeno je da, dotadašnji oblici pružanja otpora okupatoru i kvislinškim režimima u vidu sabotaža, diverzija i manjih oružanih akcija, prerastu u opštenarodni oružani ustanak, da partizanski način vođenja borbe postane osnovni oblik borbe, da formirane udarne grupe budu jezgra Narodnooslobodilačkim partizanskim odredima ( NOPO ), da se odmah otpočne sa širim organiziranim oružanim akcijama, da se u NOPO postave politički komesari kao predstavnici komunističke partije i naroda, da se u pojedine krajeve upute članovi CK KPJ sa izvanrednim ovlešćenjima u vezi organizacije ustanka, da se formira Glavni štab NOP odreda Jugoslavije i da se narodima Jugoslavije uputi Proglas sa pozivom na opći ustanak i otpor, koji je CK KPJ objavio 12. srpnja 1941.

Proglas je započeo riječima: “Narodi Jugoslavije – Srbi, Hrvati, Slovenci, Crnogorci, Makedonci i drugi! .. vi ste pobijeđeni u ratu, ali niste pokoreni. Slavne tradicije za pravdu i slobodu vaših djedova ne smiju biti zaboravljene. Sada je vrijeme da pokažete da ste dostojni potomci svojih predaka. Sada je vrijeme, sada je kucnuo čas da se dignete svi kao jedan u boj protiv okupatora i njihovih domaćih slugu, krvnika naših naroda. …”

I narod se odazvao i započela je organizirana antifašistička i narodnooslobodilačka borba pod parolom bratstva i jedinstva, ravnopravnosti i uvažavanja.

Buknuo je ustanak već 7. jula u Beloj Crkvi kod Valjeva, 13. jula masovni ustanak u Crnoj Gori, 22. jula u Sloveniji 27. jula u Hrvatskoj i BiH i 11.oktobra u Makedoniji.

Dan borca je postao državnim praznikom FNRJ proglašenjem 26. travnja 1956. i obilježavao se do raspada SFRJ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Обиљежена годишњица сјећања на Јевреје страдале у Другом свјетском рату

Vladimir Matijević

Брчко: Обиљежен Дан борца

Vladimir Matijević

Брчко: Обиљежен 4. јули Дан борца

Vladimir Matijević