RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta: Nakon sporazuma Jasminu Kantiću godina i dva mjeseca zatvora za teške krađe                      

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Jasmina Kantića (28) optuženog da je od početka godine izvršio seriju od petnaest teških krađa u južnom dijelu Distrikta. Zbog izvršenih provala u stambene i poslovne objekte u Maoči, G. Rahiću i okolnim naseljenim mjestima, on je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i dva mjeseca.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Kantića da je od 5. januara do 29. septembra u Maoči, G. Rahiću i okolnim naseljenim mjestima počinio seriju od petnaest teških krađa. Njemu je stavljeno na teret da je, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, provaljivao u stambene, pomoćne i ugostiteljske objekte, te vikendice, odakle je oduzimao kućanske aparate, alat i slične predmete. Tokom postupka prema optuženom utvrđeno je da je krivičnim djelom teške krađe (iz člana 281 stav (1) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) vlasnicima objekata u južnom dijelu Distrikta pričinio štetu od preko 2 500, 00 KM.

Pošto je otkriven i prije dvadeset dana lišen slobode, Kantić je predat Tužilaštvu Distrikta, gdje je odmah ispitan u svojstvu osumnjičenog. Zbog opasnosti od ponavaljanja krivičnog djela, njemu je po prijedlogu ovog tužilaštva određen pritvor u trajanju od jednog mjeseca. Tokom pritvora, Tužilaštvo je okončalo istragu, podiglo optužnicu i s optuženim zaključilo sporazum, kojim mu je odmjerilo kaznu u skladu sa sudskom kaznenom politikom. Postupak je danas pravosnažno okončan prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice i od Osnovnog suda Distrikta i izricanjem kazne počiniocu.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Potvrđena optužnica za ratne zločine: Senad Pekić optužen zbog ubistva tri civila srpske nacionalnosti u Bukviku

Radio Brčko

Tužilaštvo Brčko: Povećana kazna osuđenom za krađu automobila

Radio Brčko

Brčko: Tužilaštvo izjavilo žalbu na presudu za ubistvo Slavena Marčete

Radio Brčko