RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom prof. dr. Mevludin Hasanović govorio o svim vrstama ovisnosti, naročito kod mladih

Medžlis Islamske zajednice Brčko sinoć je upriličio edukativno predavanje sa radionicom na temu „Ovisnost o psihoaktivnim supstancama – problem koji se može riješiti“.

Predavač profesor dr. Mevludin Hasanović je ovom prilikom govorio o najširem spektru ovisnosti, prije svega kod mladih, ukazujući na činjenicu da su ovisnosti brojne počevši od onih koje se vezuju za narkotike i narkomaniju, pa do ovisnosti, od alkohola, cigareta, preko savremenih oviosnosti, poput one od klađenja odnosno igara na sreću, do ovisnosti o telefonima, internetu i internet igricama.

„Upravo ove nesupstancionalne ovisnosti postale su pandan onim od ranije poznatim ovisnostima. Tu svakako prednjače razni vidovi klađenja i kladionica, potom igara na sreću, ali i ovisnosti od interneta, a naročito od igrica na internetu gdje nerijetko ovisnici zanemaruju i sve svoje obaveze, pa i vlastiti život, kroz ovu i ovakvu vrstu ovisnosti“ istakao je profesor dr. Mevludin Hasanović. Sve rečeno dakako jako utiče posebno na razvoj mladih u svim sferama, a posebno na njihovu socijalizaciju i razvoj intelekta istakao je dr. Hasanović.

Preporuka  predavanja, a i sinoć upriličene radionice je da se prije svega roditelji više angažuju kroz neposredne kontakte sa djecom i  pokušaju smanjiti ove, kao i sve druge vrste ovisnosti. I ovu debatu uspješno je organizovalo Odjeljenje za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U Tehničkoj školi održana radionica za učenike smjera Tekstilni tehničar

Sandra Živković

Brčko: U sklopu “Ruže džennetske” organizirana akcija darivanja krvi

Sandra Živković

Brčko: Promocija knjige “Putopis hadži hafiza Zaim-efendije Huskanovića” u nedjelju od 18:30 sati

Radio Brčko