Brčko

Već preko 20 zahtjeva za zakup javne površine za ljetne bašte

Dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta i normalizacijom epidemiološke situacije u Brčko distriktu, ponovno su s radom počele ljetne bašte u brčanskim ugostiteljskim objektima, pa se samim time povećao i opseg posla Ureda za upravljanje javnom imovinom.

Prema podacima Ureda, do sada su zaključena 24 ugovora o zakupu, 10 od početka godine do danas, a preostalih 14 sklopljeno je prošle godine. Novih zahtjeva za sklapanje ugovora po ovoj osnovi trenutno nema.

Viša stručna suradnica za analizu i upravljanje javnim površinama, Lejla Čandić, ističe kako zbog dvomjesečnog zastoja u radu ugostiteljskih objekata, vlasnici objekata nisu imali potrebu zaključivati ugovore, ali kako se u Uredu ipak nadaju da će broj zaključenih ugovora biti srazmjeran broju sklopljenih ugovora prethodnih godina.

Lejla Čandić

„Očekujemo da će i ove, kao i prethodnih godina biti zaključeno oko 50 do 60 ugovora, koliko je ugostiteljskih objekata koji koriste javne površine u svrhu postavljanja ljetnih bašti u Brčkom“, kazala je Čandićeva.

Zakon o dopuni Zakona o javnoj imovini, koji je donesen u siječnju ove godine, donio je i niže zakupne cijene u odnosu na prethodne dvije godine. Cijena zakupa varira u odnosu na zonu u kojoj se nalazi prostor, pa tako u pješačkoj – A1 zoni zakupna cijena iznosi šest maraka po kvadratu mjesečno i postupno se smanjuje prema posljednjoj zoni.

Ovim zakonom strankama Ureda omogućeno je da po direktnom zahtjevu, uz priloženu određenu dokumentaciju, zaključe ugovore.

„To su ugovori privremenog karaktera za ljetne bašte, na jednu, maksimalno dvije godine, a do stupanja na snagu tog zakona, korisnici su morali pristupati javnim konkursima i na licitacijama, pri čemu je početna licitacijska cijena bila viša. Tako da je ove godine to povoljnije za sve korisnike“, ističe Čandićeva.

Kada je riječ o dugovanjima zbog neplaćanja zakupnine od prošle godine, prema sadašnjim parametrima samo dva zakupca nisu u potpunosti izmirila svoje obveze. Čandićeva ističe kako takve slučajeve šalju u Pravobraniteljstvo u cilju pokretanja postupka za naplatu neizmirenih potraživanja.

„Pravu sliku, odnosno presjek financijskog stanja imati ćemo kada Direkcija za financije bude postupila po tzv. Korona-zakonu, čiji član osam kaže da se oslobađaju zakupnina svi privredni subjekti koji su imali zabranu rada. Tada ćemo i mi moći dalje djelovati“, istaknula je Čandićeva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button