RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Bečka berza proslavlja 250. rođendan

Ova godina će u austrijskom finansijskom sektoru biti u znaku jubileja Bečke berze koja će proslaviti svoj 250. rođendan.

Tim povodom ove godine će redovno pozivati domaće i međunarodne ekonomske stručnjake na diskurs o inovacijama i promjenama u ekonomiji budućnosti.

Bečku berzu osnovala je Maria Terezija 1771. godine zbog čega se ona ubraja u najstarije berzanske institucije u svijetu.

Godinu jubileja otvorio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

– Marija Terezija je dovela progresivne umove u Beč, podstakla je privredni život i postavila kamen temeljac za berzu koja i danas ima značajnu ulogu. Preduzećima su sada potrebni hrabrost, sigurnost, i naravno kapital u prevazilaženju posljedica pandemije – istakao je Van der Bellen.

U početku se trgovalo obveznicama, mjenicama i devizama. Berzanski posrednici su bili zaduženi za glatko odvijanje trgovanja i dobijali su proviziju za posredovanje u poslovima. Prvo akcionarsko društvo koje se vrjednovalo na berzi 1818. godine bila je Austrijska Nacionalna banka. Od maja 1991. godine uveden je austrijski berzanski indeks ATX, a trgovanje se od uvođenja elektronskog sistema XETRA 1999. godine odvija u potpunosti digitalno. Bečka berza je u međuvremenu sklopila ugovore o saradnji sa zemljama istočne i centralne Evrope i time započela i međunarodno poslovanje, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Komisija za hartije od vrijednosti Brčko distrikta BiH kontinuirano uspješno djeluje

Admir Kadrić

Bečki javni prijevoznik razvija aplikaciju za putnike oštećenog sluha

Radio Brčko

Одбојка – БиХ против Румуније вечерас у 18 сати у Бечу

Admir Kadrić
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!