RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Evropska unija ublažila Covid pravila za turistička putovanja

Države članice Evropske unije usaglasile su se u utorak da ublaže pravila za turistička putovanja u 27-člani blok za putnike koji su vakcinisani protiv koronavirusa ili su se oporavili od COVID-19.

Evropsko vijeće preporučilo je članicama EU da od narednog mjeseca ukinu sve zahtjeve za testiranjima i karantinom za putnike koji su primili vakcine protiv koronavirusa ovlaštene od EU ili odobrene od Svjetske zdravstvene organizacije.

Putnici koji su primili drugu dozu vakcine u roku od najmanje od 14 dana ili ne više od 270 dana prije dolaska, ili oni koji su primili treću dozu, imat će pravo na turističku posjetu, kao i oni putnici koji su se oporavili od COVID-19 u roku od 180 dana prije putovanja.

Evropska komisija pozdravila je neobavezujuću smjernicu, koja također podrazumijeva da se testiranja niti bilo kakvi dodatni zahtjevi ne primjenjuju na djecu mlađu od šest godina u pratnji odraslih.

Smjernicom se također utvrđuju uslovi putovanja iz zemalja izvan EU u članice EU, i također se uzima u obzir evolucija pandemije, povećana vakcinacija širom svijeta i davanje treće doze vakcine, saopćila je Evropska komisija.

Od putnika koji su primili vakcine koje je odobrio WHO ali nisu ovlaštene za korištenje unutar EU, još se može tražiti da predoče negativni PCR test, ili da budu smješteni u karantin, saopćilo je Evropsko vijeće.

Do sada je EU odobrila vakcine protiv COVID-19 koje su razvile kompanije Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Novavax, prenosi AP.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bosni i Hercegovini se otvaraju vrata EU za nabavku vakcine protiv koronavirusa

Radio Brčko

Sa Berbokovom danas razgovarano o mogućnosti ulaska BiH u EU ubrzanim tempom

Radio Brčko

Европска унија тражи од БиХ да успостави другостепени суд

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!