RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Porasla potražnja za zlatnim dukatima i polugama u Austriji

Ukrajinska kriza i sve veća inflacija uzroci su za porast potražnje za zlatom u Austriji.

Visoka potražnja za zlatnim dukatima i polugama prevazilazi ponudu domaćih prodavaca vrijednih metala.

Kompanija “Mince Esterajh”, koja proizvodi zlatne dukate, saopštila je da je u protekle dvije nedjelje značajno porastao obrt od prodaje zlata.

– Od ulaska Rusije u Ukrainu ostvarili smo obrt od oko 500 miliona evra samo od posla s prodavcima na veliko, to jest bankama i prodavnicaa – rekla je portparolka “Mince Esterajh” Andrea Lang Radiju Beč.

Poređenja radi, prošlogodišnji obrt iznosio je oko 200 miliona evra.

– Mi neprestano proizvodimo i stalno ispručujemo raobu, ali potražnja nije nikada bila veća. Sada je kod nas kao kod pekara, ono što proizvodimo prodajemo odmah sljedećeg dana – dodala je ona.

U prodavnicama “Mince Esterajh” bilo je klijenata koji su samo u jednom danu od izbijanja rata u Ukrajini kupili dukate ” Filharmonija ” za miliona evra.

Na onlajn šopu je na dan izbijanja rata obrt bio tri miliona evra.

I kompanija “Egusa” ukazuje da je potražnja za zlatnim polugama velika, a najviše se kupuju male poluge od 100 i 250 grama.

Austrijanci u zlatu vide sigurnu investiciju za budućnost, u doba kada raste inflacija i neizvijesnost.

Izvor: Tanjug

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Аустрија: Обавезна вакцинација од 1. фебруара

Radio Brčko

Kolone kroz Sloveniju prema Austriji: Na Karavankama se čeka satima za prelazak granice

Radio Brčko

Novi propis od danas u Austriji

Radio Brčko