RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U Tehničkoj školi održana radionica za učenike smjera Tekstilni tehničar

U organizaciji Centra za promociju civilnog društva u Tehničkoj školi u Brčkom održana je radionica za učenike koju je moderirao modni dizajner Adnan Hajrulahović – HAAD. On je uz pomoć svoje tri šivačice s učenicima smjera Tekstilni tehničar radio na kreiranju i modeliranju recikliranih odjevnih predmeta za finalnu modnu reviju koja će se održati 8. travnja u Sarajevu.

Današnja radionica dio je projekta „Misli o prirodi“ koji za cilj ima zagovaranje očuvanja okoliša, edukaciju i podizanje svijesti mladih ljudi. Ovakve radionice su već održane u Banjoj Luci i Žepču, kazao je Dejan Filipović, projektni službenik centra za promociju civilnog društva pri ovom projektu koji se održava uz financijsku podršku Švedske.

„Jako je važno podizati svijest o tome koliko tekstilna industrija šteti našem okolišu, koliko proizvodimo ne samo otpada nego i koliko zagađujemo i vode i zrak prilikom izrade modnih dodataka za koje mi jako puno novca dajemo, a u suštini ovim ćemo pokazati da je moguće od onoga što već imamo stvoriti nešto što je u trendu i i dalje je vrlo moderno za nositi“, istaknuo je Filipović.

Dejan Nikolić, ravnatelj Tehničke škole je naglasio važnost ovog projekta za učenike.

„Ovaj projekt se provodi u tri škole u BiH i mi smo među njima. Značajno je za učenike. S njima radi poznati modni dizajener tako da oni na licu mjesta, iz prve ruke, mogu vidjeti kako se to profesionalno radi, kako izgleda ta tekstilna industrija, modni dizajn itd.“, kazao je ravnatelj Nikolić.

Današnju radionicu održava i moderira bh modni dizajner Adnan Hajrulahović HAAD, kaže kako su na ovaj način mladima pomogli da shvate kako mogu iskorisitit svoje usvojeno znanje iz ovog područja i s održanih radionica.

„Mladima to bude interesantno jer se mi bavimo time s njima i pokažemo njima kako to ide, tako da se ja nadam da, ako ništa drugo, rezultat toga će biti da će i ovih dvadesetak mladih ljudi ovdje moći napraviti svoju odjeću koju će koristiti poslije nečega što je reciklirano na taj način, da štitimo planet, a oni svoje kućne budžete, svakako“, istaknuo je Hajrulahović.

Sve kreacije s tri radionice održane u Brčkom, Banjoj Luci i Žepču u sklopu projekta „Misli o prirodi“ bit će predstavljene na modnoj reviji 08. travnja u Sarajevu gdje će najbolji radovi, odnosno najbolje kreacije, biti nagrađeni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Učenici JU”Tehnička škole” organizovali akciju “Jedan slatkis-jedno dijete”

Radio Brčko

Brčko: “PRONI” upriličio radionicu za mlade na temu “Medijska pismenost”

Sandra Živković

Брчко: Одржана радионица под називом “Независно живљење и укљученост у заједницу”

Vladimir Matijević