Brčko

Прекинута данашња Јавна расправа о Нацрту закона о удружењима и фондацијама, заказана нова за 15. септембар

Јавна расправа о Нацрту закона о удружењима и фондацијама Брчко дистрикта БиХ, која је данас организована у Скупштини Брчко дистрикта, прекинута је јер сви учесници расправе нису имали одговарајућу верзију Нацрта закона о удружењима и фондацијама који је прошао прво читање. Јавна расправа заказана је поновно за 15. септембар 2020. године.

Овај закон усвојен је у првом читању на 66. редовној сједници Скупштине 29. јула 2020. године, када је донесена и Одлука о организовању јавне расправе.

Срђан Блажић, шеф Одјељења за стручне и административне послове изјавио је прије почетка јавне расправе да је Закон прошао сву потребну процедуру и да је јавна расправа организована како би се добио најбољи предлог за усвајање у Скупштини Дистрикта.

– Закон доноси новине које се прије свега односе на будуће финансирање и суфинансирање пројеката и програма од јавног интереса. Закон предвиђа да убудуће сва грантовска давања према невладином сектору иду путем јавног позива, са јасним критеријумима, оцјеном комисије уз даље праћење тока пројеката и програма – рекао је Блажић.

Подсјетио је да је новина и увођење инспектора за невладин сектор као и то да невладине организације неће више моћи да имају сједиште у приватној стамбеној јединици, осим ако она служи тој сврси.

Мораће се водити и јасна евиденција чланства, трошкова према међународним рачуноводственим стандардима и прописима о ревизији Брчко дистрикта и подносити извјештаји надлежним органима и Дирекцији за финансије – рекао је Блажић.

Нацрт закона о удружењима и фондацијама био је 30 дана и  на е-консултацијама путем званичне интернетске странице Владе Брчко дистрикта.

Љубиша Лукић, предсједавајући Законодавне комисије Скупштине Брчко дистрикта рекао је да је већ на основу дискусија о Нацрту закона у првом читању било евидентно да ће посланички клубови уложити амандмане.

– Највише пажње посланика било је усмјерено на овлашћења инспектора за невладин сектор као и то да ће сва невладина удружења која не ускладе своје акте са новим законом бити брисана из судског регистра, што до сада није био случај. Сматрам да је то добра одредба Закона која ће омогућити брисање пасивних удружења и дати нам реалну слику стварног стања о броју удружења у Брчком – рекао је Лукић.

Дамир Раденковић из Омладинског центра Вермонт рекао је да су на јавну расправу дошли са конкретним приједлозима који су везани за  транспарентност  рада невладиног сектора и пројеката који се финансирају грантовима.

  • Имамо нека права која добивамо од локалних власти али немамо обавезе које су јасно дефинисане и представљене грађанима – рекао је Раденковић.

За организовање јавне расправе о Нацрту закона о удружењима и фондацијама Скупштина је задужила Законодавну комисију и Одјељење за стручне и административне послове.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button